Principala calitate a unui notebook este portabilitatea. Aceasta este insa departe de a fi singura de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un astfel de calculator.
Cu atatea sute de modele existente pe piata, alegerea notebook-ului potrivit nevoilor tale a devenit o adevarata provocare.
Pentru a fi sigur ca faci o alegere corecta si conforma cu necesitatile si cerintele tale de utilizare, citeste in acest ghid care sunt criteriile dupa care trebuie sa te orientezi.
Ecranul
In cazul notebook-urilor, marimea ecranului este cea care determina si dimensiunea totala a acestuia si in consecinta gradul sau de portabilitate.
Ecranele unui laptop se clasifica, la fel ca si in cazul monitoarelor sau al televizoarelor, in functie de diagonala.
Cea mai raspandita diagonala pentru display-urile notebook-urilor este la ora actuala cea de 15.4 inci.
Exista bineinteles si notebook-uri cu ecrane mai mici, cum sunt cele de 8, 11, 12.1 inci, 13.3 inci si 14.1 inci. Laptopurile care au ecranele de aceste dimensiuni se incadreaza in clasa ultraportabilelor, ceea ce inseamna ca sunt si foarte usoare, greutatea lor variind intre 1.5 kg si 3 kg.
Notebook-urile care se incadreaza in aceasta categorie costa intre 1.000 RON si 3.000 RON, pretul variind si in functie de celelalte caracteristici ale acestora.
Daca esti pasionat de jocurile pe calculator, ar trebui sa te orientezi catre notebook-uri cu ecrane de 16, 17, 18 inci, asa numitele desktop replacement.
In ceea ce priveste rezolutia ecranului unui notebook, cea mai uzuala este 1280 x 800 pixeli. Insa tehnologia LCD a facut posibila aparitia laptopurilor cu ecrane de 15.4 inci care au rezolutii de 1440 x 900 pixeli şi chiar 1920 x 1200 pixeli
Memoria RAM
In primul rand trebuie subliniata importanta pe care o are memoria RAM in functionarea unui notebook. Mai multa memorie RAM poate face laptopul sa dea mult mai mult randament cand ruleaza mai multe aplicatii simultan, aceasta insemnand ca sistemul nu va mai accesa atat de mult hard-disk-ul, iar ca urmare timpul total necesar pentru indeplinirea unui proces sau a unui grup de procese se reduce.
De cata memorie RAM ai nevoie pe laptopul tau poti stabili si in functie de sistemul de operare instalat sau pe care intentionezi sa-l instalezi. Spre exemplu, pentru Windows Vista si Windows 7 (versiunile pe 32 biti) este recomandat 1GB memorie RAM sau 2GB (pentru versiunile pe 64 biti), pentru a avea stabilitate si pentru a rula fara probleme majore.
Diferenta intre cele doua versiuni de Windows (32 sau 64 biti) este ca prima recunoaste pana la 3GB de memorie RAM, pe cand cea de a doua maximul suportat de placa de baza.
Insa pentru ca notebook-ul tau sa functioneze la o capacitate maxima in conditiile cerintelor aplicatiilor software din ce in ce mai complexe, ai nevoie de 2 GB de memorie RAM.
Daca nu intentionezi totusi sa rulezi pe notebook-ul tau programe de editare de imagine sau jocuri de ultima generatie consumatoare de multe resurse, iti va fi suficient si 1 GB de memorie RAM, daca vei opta pentru un sistem de operare pe 32 biti.
Procesorul (CPU)
In general, procesoarele rapide sunt de preferat in special pentru executarea programelor complexe, precum jocuri sau programe de editare audio si video.
Cand vorbim despre procesoarele notebook-urilor, numele care se regaseste cel mai des pe buzele tuturor este Intel, modelul recomandat fiind Core 2 Duo. Acestea au crescut considerabil performantele laptopurilor, insa au avut un efect si asupra cresterii preturilor.
Pentru cei mai petrentiosi avem notebook-urile cu noua tehnologie de la Intel : cu procesoare i3, i5, i7
Daca iti doresti un notebook mai ieftin, poti sa te orientezi si catre unul cu un procesor AMD Sempron sau Intel Celeron, acestea costand in jur de 1.600 – 1.800 RON.
Pentru cei care tin cont si de producatorul procesorului si vor sa cumpere ceva de la rivalul celor de la Intel, exista AMD Turion X2 si AMD Athlon X2
Un alt detaliu de care trebuie sa tii cont in privinta procesorului unui notebook este viteza acestuia.
Viteza procesorului unui computer reprezinta numarul maxim de calcule pe secunda pe care il poate efectua procesorul si este exprimata in megaherti (MHz) sau gigaherti (GHz). In general, cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat mai rapid este procesorul.
Hard disk-ul (HDD)
Cele mai frecvente categorii de hard disk-uri prezente pe notebook-uri, in functie de cantitatea de date pe care o pot stoca, sunt cele de 250 si 320 GB.
Plaja de preturi in care se incadreaza notebook-urile cu harduri de 250 GB este foarte larga, asa ca ar trebui sa mai afli si alte detalii pe care sa iti poti baza decizia.
Una dintre cele mai importante detalii este viteza de rotatie – acele RPM (rotatii pe minut) pe care le intalnesti in specificatiile tehnice ale unui hard disk si care determina cat de repede se pot citi datele de pe HDD.
Cele mai multe notebook-uri au viteze ale hard disk-ului de 5.400 RPM insa nu te astepta ca acesta sa fie la fel de rapid ca hard disk-ul unui sistem desktop, unde viteza HDD-urilor este de 7.200 RPM.
Placa video
Placile video sunt printre cele mai importante componente ale unui notebook, in special deoarece upgrade-urile la aceste componente sunt destul de dificile.
In privinta placii video vei intalni in specificatiile tehnice ale laptopurilor doua tipuri: placi video dedicate si placi video integrate.
Notebook-urile cu placi video integrate nu au performante deosebite din punctul de vedere al graficii, insa daca nu folosesti laptop-ul pentru rularea de aplicatii gen Photoshop sau alte programe speciale pentru editare foto, te poti multumi cu o astfel de placa, avand in vedere si avantajele pe care le poate oferi. Printre acestea se numara portabilitatea crescuta a laptopului (o astfel de placa ocupa foarte putin spatiu spre deosebire de una dedicata), consuma mai putin curent si poate fi racita de catre cooler mult mai usor.
Notebook-urile cu memorie dedicata sunt preferatele gamerilor si permit rularea in conditii mai bune a programelor de grafica, a jocurilor de ultima generatie si a filmelor HD spre exemplu.
Evident ca laptopurile cu astfel de placi sunt mai scumpe. Daca stii ca vei avea nevoie sa rulezi pe notebook-ul tau aplicatii grafice complexe, atunci planifica-ti un buget de peste 2.500 de RON si ia-ti gandul de la un laptop usor si de mici dimensiuni deoarece o placa video dedicata ocupa mai mult spatiu si creste greutatea unui notebook.
Autonomia bateriei
Autonomia bateriei unui notebook depinde de mai multi factori, cum ar fi consumul de energie al procesorului si/sau display-ului. Este insa mai dificil sa faci calcule in aceasta privinta, asa ca iti sugeram sa te orientezi dupa capacitatea bateriei.
Aceasta se masoara in mAh (miliamperi pe ora) si in numarul de celule de care dispune.
Bateria unui notebook nu trebuie insa a fi considerata un criteriu esential in achizitionarea unui laptop, intrucat ea poate fi inlocuita cu una mai puternica.
Greutatea
Daca esti mereu pe drumuri si porti laptopul in permanenta cu tine, in mod cert te va interesa foarte mult cat cantareste acesta. Exista multe notebook-uri cu greutate sub 2.5 kg, insa acest lucru inseamna ca nu sunt nici foarte performante caci nu ai cum sa inghesui un sistem extrem de performant intr-un spatiu mic dat fiind dimensiunea componentelor. Producatorii lucreaza intens la miniaturizarea componentelor pentru a creste cat mai mult gradul de portabilitate al notebook-urilor.
Conectivitate
Instantaneele facute cu o camera foto digitala, documentele Office si fisierele Mp3 si Mp4 (ca sa le mentionam doar pe cele mai uzuale) au devenit deja parte integranta a vietii noastre de zi cu zi, avand toate in comun acelasi lucru: au nevoie si de un calculator pentru a putea fi prelucrate, transferate, incarcate sau descarcate de/pe Internet, transmise mai departe etc.
Avand in vedere acest aspect, ar fi bine sa tii cont si de facilitatile de conectare de care dispune notebook-ul pe care vrei sa ti-l cumperi.
Astfel, placa de retea wireless a devenit deja o dotare standard a calculatoarelor portabile, prin intermediul ei putand sa te conectezi la retelele wireless si sa transmiti astfel orice tip de fisiere de date.
Daca vrei sa te uiti la un film salvat in memoria notebook-ului pe un LCD TV, iti recomandam sa verifici conectorii video cu care este dotat laptop-ul.
Cei mai folositi conectori video sunt VGA/D-Sub, DVI si, mai nou, HDMI. Daca primul se gaseste din ce in ce mai rar la monitoarele noi, cel de-al doilea este cat se poate de actual. Portul HDMI este de obicei prezent pe laptop-uri cu placa video separata.
De asemenea, e bine sa verifici si cate porturi USB are notebook-ul, pentru a fi sigur ca va face fata multitudinii de gadget-uri pe care vei dori sa le conectezi la acesta.
Majoritatea gadget-urilor si dispozitivelor hardware, incepand cu telefoanele mobile si terminand cu imprimantele, dispun acum de tehnologia de transfer de date prin Bluetooth, asa ca ar fi indicat sa alegi un laptop care sa aiba si el integrata aceasta tehnologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu