luni, 16 august 2010

Primul virus troian ataca telefoanele cu Android





Sistemul de operare Android a fost atacat de primul virus tip troian numit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.

Specialistii antivirus de la Kaspersky afirma ca “programul malitios patrunde in smartphone-urile care ruleaza Android sub forma unor inofensive aplicatii media player.

Utilizatorii sunt indemnati sa instaleze un fisier de doar 13 KB ce are o extensie standard Android .APK.

Odata instalat in telefon virusul foloseste sistemul pentru a incepe sa trimita mesaje SMS catre numere cu suprataxa fara a solicita acordul utilizatorului”.

Totusi, virusul nu se instaleaza automat si trebuie sa-i dai tu permisiunea sa trimita mesaje SMS, sa citeasca date etc.

“Troianul media player trebuie instalat odata ce l-ai descarcat in telefon. In momentul in care incerci sa-l instalezi, smartphone-ul iti va cere acordul pentru ca aplicatia sa trimita mesaje SMS, sa citeasca sau sa stearga date de pe cardul SD sau sa colecteze date despre telefonul mobil si contul tau personal de utilizator”, explica cercetatorul Kaspersky Denis Maslennikov.

Primul program antivirus pentru Android va fi lansat de Kaspersky la inceputul anului 2011.

Categoria Trojan-SMS este in prezent cea mai raspandita clasa de malware pentru telefoanele mobile, insa Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a este primul care tinteste platforma Android.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu