joi, 2 septembrie 2010

Ghid pentru scăderea temperaturii unui laptop

Fiind o mulţime de astfel de întrebări, m-am gândit că ar trebui să fac un astfel de ghid şi să cuprind aici câteva metode care vă pot ajuta pentru a reduce temperatura laptop-ului dvs!

Voi începe cu cele mai simple metode, dar voi prezenta şi câteva mai "hard", cu menţiunea că doar cei care se pricep cât de cât le pot pune în aplicare! Nu îmi asum nicio responsabilitate pentru eventualele eşecuri!

Aşadar:


1. Curăţarea cooler-ului

Oricine poate executa această operaţiune, este foarte simplă! Se poate face cu un spray pulverizator de aer, cu o pompiţă, chiar cu un aspirator, dar cu mare grijă şi de la distanţă! Praful se acumulează cu timpul în interiorul laptop-ului şi astfel împiedică aerisirea corectă a lui, reţinând căldura!
Cum veţi proceda: Înainte de a începe, opriţi laptop-ul, deconectaţi-l de la sursa de curent şi scoateţi bateria! Apăsaţi de câteva ori pe butonul de oprire pentru a fi siguri că s-a scurs orice urmă de electricicate!
Next: laptop-ul trebuie desfăcut pentru a ajunge la cooler! ATENŢIE: unele laptop-uri pot fi desfăcute, chiar dacă se află în perioada de garanţie, altele nu, deoarece duce la pierderea ei! Este bine să vă interesaţi înainte de a execut această operaţiune!
După ce l-aţi desfăcut, aveţi grijă să nu atingeţi componente din interior, nu doriţi să stricaţi ceva, plus că toată grăsimea de pe mâini va ajunge pe acele componente! Apoi începeţi curăţarea propriu-zisă, dar cu mare grijă! Dacă folosiţi un spray de aer, trebuie ţinut la o distanţă de cca 5 cm, o pompiţă poate fi ţinută mai aproape, iar cu aspiratorul nu recomand, decât în cazul când laptopul nu este desfăcut şi se face prin gura de evacuare a aerului şi de la o distanţă adecvată!
Next: Trebuie să căutaţi prin casă nişte beţişoare de urechi şi să înceraţi să ştergeţi cu grijă orice părticică de praf pe care o vedeţi! Apoi, dar pe riscul vostru, de la o distanţă calculată precis, scoateţi cu aspiratorul tot praful care ramâne după ce aţi executat primele manevre! NU ATINGEŢI CU ASPIRATORUL COMPONENTELE EXPUSE VEDERII!

2. Cooling Pad-ul

Mult prea controversatul cooling pad! Găsiţi o grămadă de discuţii despre el pe forum!
Acesta este unul dintre zecile de modele: Click to view attachment

Testele arată că oferă o scădere a temperaturilor după cum urmează:
Idle: 46 Celsius CPU, 49 Celsius HDD
Under Load: 57 Celsius CPU, 52 Celsius HDD (fără cooler)

Idle: 42 C CPU, 45 C HDD
Under Load: 56 C CPU, 49 C HDD (folosind cooler-ul)
Temperatura ambientală fiind de 22 grade Celsius!
Deci, oferă câteva grade bune în minus laptop-ului dvs! Este o metodă simplă, puţin costisitoare, care vă poate ajuta!

Pro: nu produce un zgomot mare, durabil în timp, uşor de transportat, USB powered, design simplu!
Contra: răcirea ar putea fi mai eficientă, depinde foarte mult de modelul laptop-ului ( mă refer la faptul cum are gurile de aerisire, unde este situat hdd-ul şi cpu-ul)

De asemenea, există şi alte tipuri de astfel de cooling pad-uri, cum ar fi acesta:
Este tot USB powered, dar consumă mult mai mult, zgomotul este mult mai puternic! Însă răcirea este mult mai eficientă, chiar dublu faţă de primul cooler prezentat!

3. Undervolting

Ceva mai complicat, se adresează utilizatorilor ce au ceva experienţă! Nu costă nimic, aveţi nevoie doar de un program ce face undervolting! Acesta este NHC (Notebook Hardware Control), pe care îl puteţi găsi AICI
Aşadar: Rulaţi NHC şi mergeţi la tabul CPU Voltage. Aici veţi vedea multiplicatorii în stânga şi voltajul pentru multiplicatorul respectiv în dreapta! Ce trebuie să modificaţi este voltajul! Asiguraţi-vă mai întâi că toate aplicaţiile sunt închise şi că nu veţi folosi computerul câteva ore (vltajele noi setate trebuie testate). Recomand scăderea voltajelor cu 0.200V. Nu garantez că va merge pe toate laptop-urile, dar la majoritatea asta e maximul care poate fi scăzut, fără să apară incompatibilităţi! Setaţi fiecare multiplicator cu 0.200V mai puţin! După ce aţi terminat, apăsaţi SET pentru a executa un scurt teste de stabilitate (durează cca 30``) Apoi va trebui un restart şi dacă sistemul nu îngheaţă, totul a decurs normal!
Apoi recomand rularea unui FULL TEST pentru a vă asigura că totul este în regulă! Depinzând de cât de mult l-aţi "low-clock-at" poate dura testul în jur de 2-3 ore!
Această metodă scade temperatura procesorului cu 6-8 grade Celsius! Nu doar la Pentium M se aplică teoria, doar trebuie testat înainte să vedeţi dacă merge şi pe laptop-ul vostru!

4. Arctic Silver 5 (AS5)

Este un combinaţie termală, alcătuită din 99.9% argint pur! Poate reduce cu până la 10-12 grade Celsius temperatura, ceea ce este un record! Înainte de a-l cumpăra, asiguraţi-vă că aveţi acces direct la procesor pentru a efectua această manevră!
Aici aveţi instrucţiunile de utilizare: http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_instructions.html

În concluzie: puteţi folosi toate aceste 4 metode combinate! Rezultatele pot fi mult mai bune! Se constată o scădere a temperaturii procesorului cu până la 25% şi a hard-ului cu până la 15% folosind toate aceste metode combinate!
Referitor la preţuri... nu este chiar aşa costisitor, cea mai scumpă fiind acea pastă! Eu zic că se merită, mai ales dacă vă plângeţi de temperaturi mari ale notebook-ului dvs!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu