miercuri, 29 septembrie 2010

Istoria celor mai populare branduri din IT


Xerox, spre exemplu, a devenit sinonim pentru copiatoare iar Yahoo este unul dintre cele mai populare servicii de mail la nivel mondial.

Google a schimbat, in doar 12 ani, intreg sistemul de acumulare si transmitere de informatii al omenirii, iar de Microsoft sau Intel au auzit chiar si cei care nu prea au legaturi cu lumea IT-ului.

Cu toate acestea, cati dintre voi stiu cum au luat nastere aceste nume, atat de celebre astazi?

Hewlett-Packard




Bill Hewlett si Dave Packard (cei doi fondatori ai celebrei companii HP) au dat cu banul ca sa decida cum se
va numi compania. Norocul a fost de partea lui Bill, altfel am fi spus astazi PH (Packard-Hewlett) in loc de HP (Hewlett-Packard).

Yahoo!




Cuvantul a fost inventat de catre Jonathan Swift, celebrul autor al romanului de aventuri “Calatoriile lui Gulliver”, si reprezinta o specie de oameni cu o infatisare respingatoare si actiuni reprobabile.
Ciudat sau nu, fondatorii Yahoo! Jerry Yang si David Filo au ales acest nume deoarece se considerau ei insisi “yahoo-isti”.

Xerox




Radacina greceasca a cuvantului “xer” inseamna “uscat”. Inventatorul, Chestor Carlson, si-a numit produsul Xerox intrucat era vora de o masinarie care folosea sistemul de copiere “uscata”, diferit de sistemul de copiere existent la vremea aceea pe piata.

Sun Microsystems




Fondata de catre fosti absolvenit ai Universitatii Stanford, numele companiei este un acronim al Stanford University Network (Reteaua Universitatii Stanford).

Sony



Provine din cuvantul latin “sonus” care inseamna “sunet” si “sonny” un cuvant din argoul americanilor care denumeste un adolescent dezghetat.

SAP




“Systems, Applications, Products in Data Processing”, a fost fondata de patru ex-angajati ai IBM care lucrasera in grupul de “Sisteme, Aplicatii si Proiecte” al IBM.

Red Hat




Numele de “palaria rosie” provine chiar de la o asemenea palarie rosie cu dungi albe pe care fondatorul companiei, Marc Ewing o primise de la bunicul sau, si pe care a pierdut-o, palaria fiind una dintre cele purtate de jucatorii din echipa de lacrosse ai Universitatii Cornell.
Manualul versiunii beta a Red Hat Linux include chiar un apel catre toti cititorii de a returna palaria cea rosie in cazul in care este gasita de catre cineva.

Oracle





Larry Ellison si Bob Oats (fondatorii companiei) au fost consultanti in cadrul unui proiect al CIA. (Central Intelligence Agency). Numele de cod al proiectului a fost Oracle (CIA denumind astfel un sistem care avea raspunsuri la toate intrebarile, sau ceva de genul acesta).

Motorola




Fondatorului Paul Gavin i-a “venit” acest nume dupa ce compania sa a inceput sa produca aparate radio pentru masini. Compania, foarte populara in acel moment, producea aparate radio si se numea Victrola.

Microsoft




 
Numele a fost ales de catre Bill Gates pentru a reprezenta compania dedicata MICROcomputer SOFTware-urilor. Initial botezata Micro-Soft, liniuta a fost ulterior inlaturata din denumirea celebrei companii.

Intel

 


Bob Noyce si Gordon Moore au vrut initial sa denumeasca noua companie “Moore Noyce” dar numele era deja folosit de catre un lant hotelier asa ca au fost nevoiti sa se multumeasca sa utilizeze un acronim pentru INTegrated ELectronics.

Hotmail




Inventatorul serviciului, Jack Smith a fost cel care s-a gandit primul la ideea de a folosi Internetul pentru a accesa contul de e-mail de la orice calculator.
Cand Sabeer Bhatia a creat business plan-ul pentru serviciul de mail, a incercat diferite denumiri care contineau cuvantul “mail”, venindu-i intr-un final ideea de a folosi numele de “hotmail” intrucat continea literele HTML care desemnau limbajul de programare folosit pentru scrierea paginilor de Internet.
Initial, numele serviciului se scria HoTMail, literele H, T, M, si L fiind scrise cu majuscule.

Google




Google a fost initial numit “Googol”, si desemna reprezentarea grafica a cifrei 1 urmata de 100 de zero-uri. Dupa ce fondatorii sai, studentii Sergey Brin si Larry Page si-au prezentat proiectul unui investitor, au primit un cec pe numele “Google”.

Cisco



Numele companiei nu este un acronim ci prescurtarea numelui orasului San Francisco. Logo-ul companiei reprezinta grafic podul Golden Gate, emblema celebrului oras american.

Apple
 



Fructul preferat al fondatorului Steve Jobs. Acesta intarziase trei luni cu completarea numelui pentru noua sa companie si si-a “amenintat” colegii ca va denumi compania “Apple Computers” daca nimeni nu propune un nume mai bun pana la ora 5. Se pare ca nimeni nu a gasit un nume mai potrivit si asa a luat nastere celebrul “mar”.

Adobe




Numele vine de la Adobe Creek, un paraias ce curgea prin spatele casei fondatorului companiei John Warnock.

(Sursa: Aroundglobe; Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu