sâmbătă, 31 iulie 2010

Plati de care sa te feresti pe Internet

Sa faci cumparaturi de pe Internet poate fi uneori, o experienta neplacuta, daca te trezesti ca banii tai au disparut fara urma, iar produsele comandate nu au intrat in posesia ta.

Exista unele metode de plata care nu sunt deloc indicate atunci cand e vorba de tranzactii pe Internet. Un exemplu in acest sens fiind transferurile de bani prin sisteme gen Western Union sau Money Gram.

Acestea sunt servicii de transfer de bani intre un expeditor si un destinatar, care insa nu ofera servicii de pastrare a banilor.


Astfel, in momentul efectuarii unui transfer de bani prin Western Union, de exemplu, expeditorul primeste un numar de control pentru transferul de bani (Money Transfer Control Number – MTCN) pentru a urmari tranzactiile. Destinatarul va avea nevoie de numarul de control pentru a putea ridica suma transferata.

De ce nu este recomandat sa faci plati online prin Western Union sau Money Gram?

Simplu, atunci cand transferi bani prin intermediul acestui serviciu nu ai nici o garantie asupra transferului. Pur si simplu, persoana caruia i-ai trimis banii poate ridica suma respectiva iar tie nu ti se garanteaza in nici un fel ca suma pe care ai transmis-o prin intermediul serviciului reprezinta o plata pentru un anumit produs sau serviciu.

Western Union nu solicita celui care va primi banii sa specifice pentru ce sunt acei bani. Banii sunt incasati cash, nu intr-un cont, de aceea nimeni nu poate garanta ca vei primi ceva in schimbul acelor bani.

Ai grija cand platesti online, si nu folosi servicii gen Western Union sau Money Gram pentru a plati produse cumparate pe site-urile de licitatii.
Daca vanzatorul insista exclusiv asupra transferului de bani, trebuie sa ai si mai mare grija. Daca o companie care administreaza un magazin online este de incredere, va accepta si alte modalitati de plata si nu va insista niciodata asupra acestui serviciu de transfer de bani.

Pentru a evita surprizele neplacute, nu efectua niciodata un transfer de bani catre o persoana pe care nu o cunosti , caci risti sa ramai si fara bani si fara produse.

Pe unde se plimba banii tai cand platesti cu cardul pe Internet?

Din ce in ce mai multe magazine online accepta ca modalitate de plata si sistemul de plata online cu card bancar, pe langa metodele deja clasice: ramburs, plata cu cec, ordin de plata sau virament bancar. 

Din pacate, desi statisticile arata ca numarul utilizatorilor de carduri a crescut foarte mult, in ultimii ani, in Romania, sunt inca multi cei care nu au incredere sa foloseasca acest instrument de plata in tranzactiile electronice pe Internet.

Teama de “piratii” Internetului, de tentativele de frauda si de disparitia banilor din cont, ii face pe multi sa prefere modalitatile traditionale de plata chiar daca magazinul online de la care cumpara le ofera posibilitatea sa plateasca online cu cardul.

Aceasta teama este cauzata in mare masura si de lipsa cunostintelor despre modul in care se desfasoara o asemenea tranzactie. Din aceasta cauza, multi se sperie la gandul ca, daca isi introduc datele de pe card intr-un formular de pe site-ul unui magazine online, asta inseamna automat ca ofera acces nelimitat la contul lor bancar unor persoane neautorizate si se pot asadar trezi fara bani in cont. Nimic mai fals.

Si pentru a te lamuri, iti vom prezenta in continuare traseul banilor tai atunci cand cumperi un produs dintr-un magazin online si il platesti cu cardul.

Pentru inceput, ar fi bine sa stii ca nu poti folosi chiar orice fel de card pentru a face cumparaturi pe Internet.
Inainte de a initia o sesiune de plata in sistem electronic, este bine sa verifici daca tipul tau de card (de debit sau de credit) este acceptat de catre respectivul comerciant (magazinul de unde vrei sa cumperi).

Majoritatea magazinelor care opereaza cu sistemul de plati online cu cardul, accepta carduri emise sub siglele Mastercard, Maestro, Visa si Visa Electron, atat carduri de credit cat si de debit.

Pentru a putea sa-ti ofere un astfel de serviciu de plata cu cardul, societatea care detine magazinul online trebuie sa incheie in prealabil un contract de acceptare a cardurilor cu o banca. Aceasta trebuie sa fie la randul ei autorizata de catre marile societati internationale emitatoare si operatoare de carduri cum ar fi Visa sau Mastercard.

Traseul banilor din contul tau in contul magazinului:

1. Dupa ce ti-ai ales un produs pe care vrei sa-l cumperi, dupa ce l-ai adaugat in cosul de cumparaturi virtual si ai selectat modalitatea de plata online cu cardul, esti automat redirectionat catre o pagina de Internet securizata (de cele mai multe ori aceasta nu apartine comerciantului, ci unei societati procesatoare de plati online).

2. Aici iti vei introduce datele tale personale si cele de pe card.

3. In acest moment, datele aferente contului tau sunt verificate prin intermediul sistemului, de catre banca emitenta a cardului.

4. Daca banca trimite confirmarea ca ai suficienti bani pe card si ca esti intr-adevar detinatorul legal si de drept al acelui card, tranzactia este aprobata. In acest moment fondurile aferente platii sunt blocate in contul tau.

5. In momentul in care detinatorul magazinului online a primit aceasta confirmare din partea bancii, acesta va confirma si el, la randul sau, livrarea produsului catre tine.

6. Ulterior banii sunt transferati din contul tau in contul proprietarului magazinului online.

Intr-adevar, pare un traseu destul de intortocheat, dar el se realizeaza in doar cateva minute.

Elementul principal care trebuie sa-ti aduca insa linistea cu privire la siguranta fondurilor tale, este acela ca banii nu sunt transferati direct in contul comerciantului, iar datele de pe cardul tau nu sunt introduse sau salvate intr-o baza de date a acestuia; tot procesul se desfasoara prin intermediul unei societati de procesare de plati online si se face numai cu acordul bancii emitente a cardului.

Asa ca tu nu ai nimic de pierdut daca alegi sa platesti cu cardul intr-un magazin online ci dimpotriva, poti castiga mult timp si chiar sa economisesti bani, stiut fiind faptul ca magazinele online, datorita costurilor mai reduse de functionare, au de cele mai multe ori preturi mai mici decat magazinele situate in centre comerciale sau pe artere centrale ale orasului.


vineri, 30 iulie 2010

Shopping online – sfaturi esentiale

Cumparaturile facute in magazinele online te ajuta sa economisesti timp, energie si bani.

Atentie insa la punctele slabe ale acestei afaceri !

Tranzactiile electronice care se deruleaza prin intermediul unor site-uri neautorizate, sau care nu ofera un sistem de securitate bine pus la punct, te pot lasa fara bani pe card.

Un posibil dezavantaj al cumparaturilor de pe Internet ar fi neconformitatea produselor comandate cu cele livrate. De exemplu, te poti trezi ca ai cumparat si ti s-a livrat un produs despre care credeai ca este cu totul altfel decat cel pe care l-ai primit.

Daca vrei sa nu ai surprize neplacute cand faci cumparaturi de pe Internet iti este de folos sa urmezi aceste sfaturi.


Securitate:

1. Fii atent cand completezi datele personale ale cardului tau de credit sau debit pe un formular on-line.

Verifica intotdeauna daca preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// inseamna protocol securizat iar http:// e necriptat).

2. In cazul in care platesti cu cardul, ti se va cere codul CVV2/CVC2.

Acesta este un cod de siguranta format din ultimele trei sau patru cifre inscrise pe spatele cardului.

Codul introdus de tine este comparat de catre sistem cu cel inregistrat in baza de date a bancii emitente a cardului, pentru a fi astfel validat.

3. Nu completa niciodata codul PIN pe un formular on-line sau intr-un e-mail.

4. Verifica daca magazinul este inrolat in sistemul de securitate 3D Secure.



Pentru un plus de siguranta in ceea ce priveste securitatea tranzactiilor atunci cand cumperi produse de pe Internet activeaza-ti cardul in sistemul 3D Secure solicitand acest lucru bancii emitente a cardului.



Credibilitate:

1. Alege sa cumperi de la magazine de unde ai mai cumparat in prealabil sau care ti-au fost recomandate de catre persoane cunoscute.

2. Inainte de a cumpara, verifica pe forumurile de discutii sau pe diversele site-uri de evaluare a serviciilor, daca exista comentarii negative la adresa respectivului magazin, daca exista reclamatii privind produsele sau serviciile prestate, postate de alti utilizatori, etc.

3. Prezenta logo-urilor unor certificate de calitate cum ar fi ISO sau diverse atestari ale organismelor de studiu de piata confera un plus de credibilitate unui magazin on-line.

Afisarea siglelor Visa sau MasterCard poate fi, deasemenea, un element care iti permite sa recunosti mai usor, o afacere serioasa pe Internet.



Verificare:

1. Verifica datele de contact ale companiei: numarul de telefon, codul unic de identificare fiscala.

2. Telefoneaza in prealabil pentru a vedea daca intr-adevar numarul de telefon afisat pe site este valid si daca apartine intr-adevar companiei respective.

3. Daca magazinul nu ofera clientilor un numar de telefon, ci doar un formular de contact sau o adresa de email, trimite mai intai o intrebare pentru a vedea daca ti se raspunde.

4. Compara ofertele de pret, conditiile de livrare si garantiile acordate de cat mai multe magazine online, inainte sa te decizi de unde sa cumperi.



Costuri:

1. Ai grija la moneda in care sunt exprimate preturile si alte costuri , pentru a nu afla abia dupa completarea formularului de comanda ca ai de platit 40 de EURO in loc de 40 de LEI, asa cum credeai tu.

2. In cazul in care comanzi produse din strainatate, verifica in prealabil care sunt taxele postale, taxele vamale si TVA-ul care va fi adaugat costului final al produsului.



Termeni si conditii:

1. Bunurile care sunt expediate din strainatate ajung la destinatie intr-un timp mai indelungat. Este indicat sa soliciti o estimare a timpului de livrare pentru fiecare tip de serviciu de expeditie agreat de comerciant, afla daca se asigura urmarirea coletului pe durata transportului si daca se poate garanta o data limita de livrare.

2. Pentru bunurile comandate in strainatate, verifica pe site-ul vanzatorului conditiile de returnare a bunurilor care sunt defecte sau neconforme cu ceea ce ai comandat sau asupra carora te-ai razgandit – de obicei trebuie sa suporti taxele postale de retur si acestea pot fi semnificative.

3. Daca intampini probleme la achizitionarea de produse din afara tarii, reclamatia va trebui adresata catre un organism legislativ sau autoritate, gen Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, din tara respectiva.

4. Pentru probleme de livrare si transport, raspunderea apartine companiei care asigura serviciul de curierat. Pentru probleme legate de garantie, sunt situatii in care vei fi nevoit sa expediezi produsul inapoi la vanzator sau la un service din zona in care opereaza acesta.

Cum să îți alegi antivirusul potrivit?

Cel mai simplu ar fi să încerci și să te convingi singur.
Adică, testezi fiecare antivirus (varianta trial), vezi ce iți oferă fiecare, cât de repede scanează, cât de multe resurse ocupă, cam cât de bine stă cu detecția și dezinfecția, etc. În final le compari și încerci să alegi unul, care ți se pare cel mai potrivit pentru tine, și cumperi varianta full (sau, varianta mult mai realistă, cauți să-l crack-uiești).

Uşor de zis, greu de făcut, căci pe piață există la ora actuală peste 30 de soluții de securitate, una mai bună ca cealaltă. Nu vă speriați prea tare: din fericire, există destul de multe organizații, persoane acreditate, reviste de specialitate, care fac periodic teste pe produsele antivirus de pe piață, și plublică review-uri detaliate despre fiecare produs în parte, evidențiindu-le atât părțile bune, cât și părțile mai puțin bune.

O primă metodă de filtare a listei din care alegem este să consultăm site-ul Microsoft și să analizăm lista de produse compatibile cu fiecare versiune de Windows în parte. Însă această listă prezintă doar produsele compatibile cu o anumită variantă de Windows, nu le analizează pe fiecare în parte.

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba de un antivirus e detecția. Vrem ca acesta să aibă o detecție cât mai bună, dar totodată să nu dea alarme false (nu e deloc plăcut să ne trezim că fișiere de prin sistemul de operare sau de prin programele pe care le folosim în mod frecvent sunt detectate ca viruși).

Ideal ar fi ca această detecție să fie proactivă. Adică, în momentul în care apare un virus nou, să fie detectat de antivirusul pe care îl folosim, să nu fie nevoie ca mai întai să ajungă fișierul la firma de securitate și abia apoi să apară și la noi un update pentru respectivul virus. Dacă totuși acest lucru se întamplă, ar fi de dorit ca timpul scurs între apariția virusului și introducerea detecției pentru el să fie cât mai mic.

Trebuie avută în vedere și „puterea” de dezinfecție a antivirusului. Nu e suficient că detectează un malware, trebuie să fie capabil să și curețe sistemul.

Un alt criteriu de stabilire a performanțelor unui antivirus ar fi resursele necesare. Unii antiviruși sunt ceva mai gurmanzi, au nevoie de destul de multă memorie și ocupă ceva mai mult din procesor, dar dacă dispunem de un sistem performant, s-ar putea să nu ne deranjeze prea tare acest lucru.

De asemenea, viteza de scanare e foarte importantă. Nu e deloc plăcut să vezi că o scanare pe un hard de 320gb durează jumătate de zi. E cam ciudat să vrei să scanezi laptopul şi să trebuiască neapărat să îl ții băgat în priză că nu ține bateria cât durează o scanare full.

Nu trebuie uitată nici interfața produsului, și anume: cât este ea de „prietenoasă”, cât este de ușor de utilizat, cât de intuitive sunt comenzile etc. Ar mai putea fi menționate și alte funcționalități gen parental control, criptarea conversației de messenger, anti-phishing, anti-spam, rulare în game mode etc. Însă acestea sunt mult mai puțin importante față de primele criterii enunţate mai sus.

Unul dintre primele site-uri ce ar trebui consultate înainte de alegerea unui antivirus este virusbtn.com. Aici găsiți știri despre ultimii viruși, teste comparative între produsele de securitate de pe piața, plusuri și minusuri pentru fiecare în parte.

Un alt site unde pot fi găsite comparații foarte relevante este av-comparatives.org. Cei de la Av-Comparatives efectuează teste pe loturi foarte mari de fișiere (de ordinul milioanelor) și acordă calificative în funcție de rata de detecție și de numărul de alarme false. Trebuie menționat că numărul produselor antivirus care sunt testate de aceștia este limitat, recent fiind crescut la 20 (cele mai importante 20 produse de pe piața).

Cei de la PC Security Labs (pcsecuritylabs.net) au și ei aceeași preocupare – comparații între antiviruși, dar aceștia target-ează în special activitatea malware în țările din Asia. De asemenea, și în revista PC Magazine se găsesc review-uri detaliate despre principalii antiviruși de pe piață.

Atenție: dacă antivirusul tău nu detectează niciun virus, nu e 100% sigur că sistemul e curat. Este posibil să ai infiltrați în sistem viruși nedetectați de antivirusul pe care îl folosești (lucru foarte posibil mai ales în cazul în care folosești un antivirus free).
                                                                                                            Marius BARAT

[Solutie] Virus Yahoo! Messenger – Virusii de tip image.php

De cateva zile circula pe Yahoo! messenger un nou virus (denumit Palevo) care trimite cateva link-uri ca cele de mai jos, precedate de un text:


fotooo ha http://www.facebook-style.com/image.php?=pic346436.JPG=
hahaha footo http://tinyurl.com/38bj2cp – nume fisier: ano.exe si descarca hxtp://82.114.87.46/a2re.jpg
http://hit-img.com/image.php
hahaha footo http://www.toplmages.com/image.php
foto: http://msearch-lmages.com/image.php
foto: http://save.infos-blog.net/photos/pic08052010-jpg.scr
foto: http://jbillu.net/image/IMG08052010-JPG.scr
foto: http://space4lamges.com/image.php
foto: http://facrebook-img.net/photo.php
foto: http://lmg001.com/getimage.php
foto: http://spacelmagesfor.com/getimage.php
foto: http://www.flaceboolk-img.com/image.php
foto: http://forestphotos.net/getimage.php
foto: http://myspacee-img.com/getimage.php
foto: http://fotolmg.com/getimage.php
foto: http://easyuploadphoto.com/getimage.php
foto: http://emoticlmages.com/getimage.php
foto: http://onlinelmages.com/getimage.php
foto: http://lmages4vip.com/image.php
foto: http://lmages1.com/image.php
foto: http://205.234.171.116/suspended.page/IMAGE-www.facebook.com-0412478-JPG.exe
foto: http://moourl.com/0r0xm
foto: http://flacksbooks.com/image.php
foto: http://qwx.si/a7t
foto: http://cubaslmages.com/image.php
foto: http://i.phatobuckats.com/image.php
foto: http://drm-lmages.com/image.php
foto: http://urlmages.com/image.php
foto: http://ficasebokse.com/image.php
foto: http://photos4vpspace.com/image.php
foto: http://bflmages.com/image.php
foto: http://dlmages.com/image.php
foto: http://space4l.com/image.php
foto: http://imsn-lmages.com/image.php
foto: http://space4foto.com/image.php
foto: http://phlmages.com/image.php
foto: http://viplmages.com/image.php
foto: http://discophotos.net/image.php
foto: http://fotolucky.net/image.php
foto: http://walletimages.com/image.php
foto: http://privfotos.com/image.php
foto: http://photo4urspace.com/image.php
foto: http://lmagesspot.com/image.php
foto: http://keralawebhosting.biz/image.php
foto: http://memorylmages.com/image.php
foto: http://mbi-photos.com/image.php
foto: http://wallerimages.com/image.php
foto: http://foto-spaces.com/image.php
foto: http://joblin.co.nz/image.php
foto: http://margaretiamges.com/image.php
foto: http://beautyphotoson.com/image.php
foto: http://photos-fb.com/image.php
foto: http://facebook-lmg.com/image.php
foto: http://lmagesbucket.com/image.php
foto http://facebook-lmages.com/image.php
foto: http://facebook-imb.com/image.php
foto: http://lmb-space.com/image.php
foto: http://myspace-imb.biz/image.php
foto: http://lmages-space.com/image.php
foto: http://yungimages.net/image.php
foto: http://mimapic.com/image.php
foto: http://post-photos.com/image.php
foto: http://limpskr.com/image.php
foto: http://kompnk.com/image.php
foto: http://yunphotos.net/image.php
foto: http://domeimg.com/image.php
foto: http://vertiphotos.com/image.php
foto: http://twittersphoto.com/image.php
foto: http://myphotoarchives.net/image.php
foto: http://mycomimg.com/image.php
foto: http://funwiththisguy.com/image.php
foto: http://red-myspace.com/image.php
foto: http://ariafotos.com/image.php
foto: http://zhelefun.com/image.php
foto: http://tviceimg.com/image.php
foto: http://tuesimages.com/image.php
foto: http://ceceliaimg.com/image.php
-acestia sunt cam toti :D


Odata accesat acest link primit pe messenger de la un contact din lista, vi se va oferi spre descarcare un fisier cu o denumire asemanatoare cu cea de mai jos:

IM56245.JPG-www.myspace.com.exe

Cei mai multi nu vor vedea extensia de la final .exe, deoarece Windows-ul vine setat by default sa nu afiseze extensia unui fisier. (Mare greseala dupa parerea mea)

Pentru a nu lungi vorba, iata cum puteti scapa de acest intrus:
Metoda 1: Descarcati Malwarebytes Anti-Malware. click

Instalati-l si la sfarsit asigurati-va ca ati bifat urmatoarele: Update Malwarebytes’ Anti-Malware si Launch Malwarebytes’ Anti-Malware. Apoi apasati Finish
Dupa lansarea programului, selectati Perform quick scan (sau Full scan, dar dureaza mult mai mult) si apoi apasati pe Scan.
Dupa ce termina apasati OK si apoi Show Results. Asigurati-va ca e totul bifat si apoi apasati Remove Selected.
La final va solicita restartarea PC-ului.

Metoda 2: Descarcati Kaspersky Removal Tool si scanati partitia C:\ cu el, stergand infectiile gasite.

Metoda 3:
Descarcati ComboFix si salvati-l pe Desktop. click
Apoi asigurati-va ca ati inchis toate programele care ruleaza (Yahoo Messenger, MozilaFirefox, etc) si rulati ComboFix. Va va intreba daca sa inceapa sa curete sistemul. Confirmati cu Yes de fiecare data. Nu-l opriti in timp ce scaneaza si dezinfecteaza sistemul. E posibil ca in timpul rularii lui desktop-ul sa dispara, dar nu va ingrijorati.
La sfarsit va afisa rezultatele scanarii. Salvati acel fisier si trimiteti-mi continutul prin e-mail.

joi, 29 iulie 2010

SCOP

      Nu de putine ori ni sa intamplat sa ne dorim sa ne cumparam un produs nou si sa nu stim ce sa achizitionam. Totodata multi am observat ca putina lume e gata sa stea sa te ajute in acest sens, nu sta nimeni  sa ne explice de ce sa luam un lucru, daca merita si de ce merita achizitionat. De multe ori devii frustrat din acest motiv…si de multe ori se intampla sa renunti la achizitionarea lui, dar , din pacate de mult mai multe ori se achizitioneaza produsul gresit, produsul  care pur si simplu nu ne aduce satisfactia pe care o asteptam de la el…nici macar nu da randamentul pe care il asteptma.Ce e de facut? Cerem ajutorul unei persoane care se ofera se ne ajute :D
     In jurul nostru gasim din ce in ce mai putine persoane gata sa ne ajute si sa fie dragute sa ne ofere macar o mica explicatie a ceea ce avem noi nevoie, dar gasim….si suntem recunoscatori  apoi ;).
     M-am gandit sa vin in ajutorul cumparatorilor care au nevoie de putina luminare in acest domeniu si sa incerc poate uneori sumar sa le aduc explicatia necesara si astfel sa ii ajut sa ia o decizie buna.
    Tot aici o sa aduc la cunostinta cititorilor toate noutatile in materie de tehnologia noua si detalii despre produsele de top de pe piata .