Cel mai simplu ar fi să încerci și să te convingi singur.
Adică, testezi fiecare antivirus (varianta trial), vezi ce iți oferă fiecare, cât de repede scanează, cât de multe resurse ocupă, cam cât de bine stă cu detecția și dezinfecția, etc. În final le compari și încerci să alegi unul, care ți se pare cel mai potrivit pentru tine, și cumperi varianta full (sau, varianta mult mai realistă, cauți să-l crack-uiești).
Uşor de zis, greu de făcut, căci pe piață există la ora actuală peste 30 de soluții de securitate, una mai bună ca cealaltă. Nu vă speriați prea tare: din fericire, există destul de multe organizații, persoane acreditate, reviste de specialitate, care fac periodic teste pe produsele antivirus de pe piață, și plublică review-uri detaliate despre fiecare produs în parte, evidențiindu-le atât părțile bune, cât și părțile mai puțin bune.
O primă metodă de filtare a listei din care alegem este să consultăm site-ul Microsoft și să analizăm lista de produse compatibile cu fiecare versiune de Windows în parte. Însă această listă prezintă doar produsele compatibile cu o anumită variantă de Windows, nu le analizează pe fiecare în parte.
Primul lucru la care ne gândim când vine vorba de un antivirus e detecția. Vrem ca acesta să aibă o detecție cât mai bună, dar totodată să nu dea alarme false (nu e deloc plăcut să ne trezim că fișiere de prin sistemul de operare sau de prin programele pe care le folosim în mod frecvent sunt detectate ca viruși).
Ideal ar fi ca această detecție să fie proactivă. Adică, în momentul în care apare un virus nou, să fie detectat de antivirusul pe care îl folosim, să nu fie nevoie ca mai întai să ajungă fișierul la firma de securitate și abia apoi să apară și la noi un update pentru respectivul virus. Dacă totuși acest lucru se întamplă, ar fi de dorit ca timpul scurs între apariția virusului și introducerea detecției pentru el să fie cât mai mic.
Trebuie avută în vedere și „puterea” de dezinfecție a antivirusului. Nu e suficient că detectează un malware, trebuie să fie capabil să și curețe sistemul.
Un alt criteriu de stabilire a performanțelor unui antivirus ar fi resursele necesare. Unii antiviruși sunt ceva mai gurmanzi, au nevoie de destul de multă memorie și ocupă ceva mai mult din procesor, dar dacă dispunem de un sistem performant, s-ar putea să nu ne deranjeze prea tare acest lucru.
De asemenea, viteza de scanare e foarte importantă. Nu e deloc plăcut să vezi că o scanare pe un hard de 320gb durează jumătate de zi. E cam ciudat să vrei să scanezi laptopul şi să trebuiască neapărat să îl ții băgat în priză că nu ține bateria cât durează o scanare full.
Nu trebuie uitată nici interfața produsului, și anume: cât este ea de „prietenoasă”, cât este de ușor de utilizat, cât de intuitive sunt comenzile etc. Ar mai putea fi menționate și alte funcționalități gen parental control, criptarea conversației de messenger, anti-phishing, anti-spam, rulare în game mode etc. Însă acestea sunt mult mai puțin importante față de primele criterii enunţate mai sus.
Unul dintre primele site-uri ce ar trebui consultate înainte de alegerea unui antivirus este virusbtn.com. Aici găsiți știri despre ultimii viruși, teste comparative între produsele de securitate de pe piața, plusuri și minusuri pentru fiecare în parte.
Un alt site unde pot fi găsite comparații foarte relevante este av-comparatives.org. Cei de la Av-Comparatives efectuează teste pe loturi foarte mari de fișiere (de ordinul milioanelor) și acordă calificative în funcție de rata de detecție și de numărul de alarme false. Trebuie menționat că numărul produselor antivirus care sunt testate de aceștia este limitat, recent fiind crescut la 20 (cele mai importante 20 produse de pe piața).
Cei de la PC Security Labs (pcsecuritylabs.net) au și ei aceeași preocupare – comparații între antiviruși, dar aceștia target-ează în special activitatea malware în țările din Asia. De asemenea, și în revista PC Magazine se găsesc review-uri detaliate despre principalii antiviruși de pe piață.
Atenție: dacă antivirusul tău nu detectează niciun virus, nu e 100% sigur că sistemul e curat. Este posibil să ai infiltrați în sistem viruși nedetectați de antivirusul pe care îl folosești (lucru foarte posibil mai ales în cazul în care folosești un antivirus free).
Marius BARAT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu