vineri, 30 iulie 2010

Shopping online – sfaturi esentiale

Cumparaturile facute in magazinele online te ajuta sa economisesti timp, energie si bani.

Atentie insa la punctele slabe ale acestei afaceri !

Tranzactiile electronice care se deruleaza prin intermediul unor site-uri neautorizate, sau care nu ofera un sistem de securitate bine pus la punct, te pot lasa fara bani pe card.

Un posibil dezavantaj al cumparaturilor de pe Internet ar fi neconformitatea produselor comandate cu cele livrate. De exemplu, te poti trezi ca ai cumparat si ti s-a livrat un produs despre care credeai ca este cu totul altfel decat cel pe care l-ai primit.

Daca vrei sa nu ai surprize neplacute cand faci cumparaturi de pe Internet iti este de folos sa urmezi aceste sfaturi.


Securitate:

1. Fii atent cand completezi datele personale ale cardului tau de credit sau debit pe un formular on-line.

Verifica intotdeauna daca preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// inseamna protocol securizat iar http:// e necriptat).

2. In cazul in care platesti cu cardul, ti se va cere codul CVV2/CVC2.

Acesta este un cod de siguranta format din ultimele trei sau patru cifre inscrise pe spatele cardului.

Codul introdus de tine este comparat de catre sistem cu cel inregistrat in baza de date a bancii emitente a cardului, pentru a fi astfel validat.

3. Nu completa niciodata codul PIN pe un formular on-line sau intr-un e-mail.

4. Verifica daca magazinul este inrolat in sistemul de securitate 3D Secure.



Pentru un plus de siguranta in ceea ce priveste securitatea tranzactiilor atunci cand cumperi produse de pe Internet activeaza-ti cardul in sistemul 3D Secure solicitand acest lucru bancii emitente a cardului.



Credibilitate:

1. Alege sa cumperi de la magazine de unde ai mai cumparat in prealabil sau care ti-au fost recomandate de catre persoane cunoscute.

2. Inainte de a cumpara, verifica pe forumurile de discutii sau pe diversele site-uri de evaluare a serviciilor, daca exista comentarii negative la adresa respectivului magazin, daca exista reclamatii privind produsele sau serviciile prestate, postate de alti utilizatori, etc.

3. Prezenta logo-urilor unor certificate de calitate cum ar fi ISO sau diverse atestari ale organismelor de studiu de piata confera un plus de credibilitate unui magazin on-line.

Afisarea siglelor Visa sau MasterCard poate fi, deasemenea, un element care iti permite sa recunosti mai usor, o afacere serioasa pe Internet.



Verificare:

1. Verifica datele de contact ale companiei: numarul de telefon, codul unic de identificare fiscala.

2. Telefoneaza in prealabil pentru a vedea daca intr-adevar numarul de telefon afisat pe site este valid si daca apartine intr-adevar companiei respective.

3. Daca magazinul nu ofera clientilor un numar de telefon, ci doar un formular de contact sau o adresa de email, trimite mai intai o intrebare pentru a vedea daca ti se raspunde.

4. Compara ofertele de pret, conditiile de livrare si garantiile acordate de cat mai multe magazine online, inainte sa te decizi de unde sa cumperi.



Costuri:

1. Ai grija la moneda in care sunt exprimate preturile si alte costuri , pentru a nu afla abia dupa completarea formularului de comanda ca ai de platit 40 de EURO in loc de 40 de LEI, asa cum credeai tu.

2. In cazul in care comanzi produse din strainatate, verifica in prealabil care sunt taxele postale, taxele vamale si TVA-ul care va fi adaugat costului final al produsului.



Termeni si conditii:

1. Bunurile care sunt expediate din strainatate ajung la destinatie intr-un timp mai indelungat. Este indicat sa soliciti o estimare a timpului de livrare pentru fiecare tip de serviciu de expeditie agreat de comerciant, afla daca se asigura urmarirea coletului pe durata transportului si daca se poate garanta o data limita de livrare.

2. Pentru bunurile comandate in strainatate, verifica pe site-ul vanzatorului conditiile de returnare a bunurilor care sunt defecte sau neconforme cu ceea ce ai comandat sau asupra carora te-ai razgandit – de obicei trebuie sa suporti taxele postale de retur si acestea pot fi semnificative.

3. Daca intampini probleme la achizitionarea de produse din afara tarii, reclamatia va trebui adresata catre un organism legislativ sau autoritate, gen Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, din tara respectiva.

4. Pentru probleme de livrare si transport, raspunderea apartine companiei care asigura serviciul de curierat. Pentru probleme legate de garantie, sunt situatii in care vei fi nevoit sa expediezi produsul inapoi la vanzator sau la un service din zona in care opereaza acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu