sâmbătă, 31 iulie 2010

Pe unde se plimba banii tai cand platesti cu cardul pe Internet?

Din ce in ce mai multe magazine online accepta ca modalitate de plata si sistemul de plata online cu card bancar, pe langa metodele deja clasice: ramburs, plata cu cec, ordin de plata sau virament bancar. 

Din pacate, desi statisticile arata ca numarul utilizatorilor de carduri a crescut foarte mult, in ultimii ani, in Romania, sunt inca multi cei care nu au incredere sa foloseasca acest instrument de plata in tranzactiile electronice pe Internet.

Teama de “piratii” Internetului, de tentativele de frauda si de disparitia banilor din cont, ii face pe multi sa prefere modalitatile traditionale de plata chiar daca magazinul online de la care cumpara le ofera posibilitatea sa plateasca online cu cardul.

Aceasta teama este cauzata in mare masura si de lipsa cunostintelor despre modul in care se desfasoara o asemenea tranzactie. Din aceasta cauza, multi se sperie la gandul ca, daca isi introduc datele de pe card intr-un formular de pe site-ul unui magazine online, asta inseamna automat ca ofera acces nelimitat la contul lor bancar unor persoane neautorizate si se pot asadar trezi fara bani in cont. Nimic mai fals.

Si pentru a te lamuri, iti vom prezenta in continuare traseul banilor tai atunci cand cumperi un produs dintr-un magazin online si il platesti cu cardul.

Pentru inceput, ar fi bine sa stii ca nu poti folosi chiar orice fel de card pentru a face cumparaturi pe Internet.
Inainte de a initia o sesiune de plata in sistem electronic, este bine sa verifici daca tipul tau de card (de debit sau de credit) este acceptat de catre respectivul comerciant (magazinul de unde vrei sa cumperi).

Majoritatea magazinelor care opereaza cu sistemul de plati online cu cardul, accepta carduri emise sub siglele Mastercard, Maestro, Visa si Visa Electron, atat carduri de credit cat si de debit.

Pentru a putea sa-ti ofere un astfel de serviciu de plata cu cardul, societatea care detine magazinul online trebuie sa incheie in prealabil un contract de acceptare a cardurilor cu o banca. Aceasta trebuie sa fie la randul ei autorizata de catre marile societati internationale emitatoare si operatoare de carduri cum ar fi Visa sau Mastercard.

Traseul banilor din contul tau in contul magazinului:

1. Dupa ce ti-ai ales un produs pe care vrei sa-l cumperi, dupa ce l-ai adaugat in cosul de cumparaturi virtual si ai selectat modalitatea de plata online cu cardul, esti automat redirectionat catre o pagina de Internet securizata (de cele mai multe ori aceasta nu apartine comerciantului, ci unei societati procesatoare de plati online).

2. Aici iti vei introduce datele tale personale si cele de pe card.

3. In acest moment, datele aferente contului tau sunt verificate prin intermediul sistemului, de catre banca emitenta a cardului.

4. Daca banca trimite confirmarea ca ai suficienti bani pe card si ca esti intr-adevar detinatorul legal si de drept al acelui card, tranzactia este aprobata. In acest moment fondurile aferente platii sunt blocate in contul tau.

5. In momentul in care detinatorul magazinului online a primit aceasta confirmare din partea bancii, acesta va confirma si el, la randul sau, livrarea produsului catre tine.

6. Ulterior banii sunt transferati din contul tau in contul proprietarului magazinului online.

Intr-adevar, pare un traseu destul de intortocheat, dar el se realizeaza in doar cateva minute.

Elementul principal care trebuie sa-ti aduca insa linistea cu privire la siguranta fondurilor tale, este acela ca banii nu sunt transferati direct in contul comerciantului, iar datele de pe cardul tau nu sunt introduse sau salvate intr-o baza de date a acestuia; tot procesul se desfasoara prin intermediul unei societati de procesare de plati online si se face numai cu acordul bancii emitente a cardului.

Asa ca tu nu ai nimic de pierdut daca alegi sa platesti cu cardul intr-un magazin online ci dimpotriva, poti castiga mult timp si chiar sa economisesti bani, stiut fiind faptul ca magazinele online, datorita costurilor mai reduse de functionare, au de cele mai multe ori preturi mai mici decat magazinele situate in centre comerciale sau pe artere centrale ale orasului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu