duminică, 1 august 2010

Sfaturi la cumpararea unui sistem de navigare

Dupa cum probabil stii, sistemele de navigare GPS sunt acei copiloti electronici care-ti indica traseul corect pe harta si iti ofera indicatii in timp real vis-à-vis de drumul pe care trebuie sa-l parcurgi pentru a ajunge la o anumita destinatie.


Cum functioneaza dispozitivele de navigare?

Satelitii GPS (Global Positioning System) inconjoara pamantul de doua ori pe zi, pe orbite foarte precis determinate si transmit semnale/informatii catre statiile terestre.

Receptoarele GPS culeg aceste informatii si folosesc triangulatii pentru a calcula localizarea exacta a dispozitivului. Mai exact, receptorul GPS compara timpii de transmisie a semnalului de la satelit si de receptionare a acestuia. Diferenta de timp este folosita de catre receptorul GPS pentru a calcula distanta la care se gaseste satelitul. In continuare, folosind masuratori de distanta pentru mai multi sateliti, receptorul poate determina localizarea exacta si o afiseaza pe ecran sub forma pozitiei pe harta.

Un receptor GPS trebuie sa primeasca simultan semnale de la minimum trei sateliti, pentru a putea calcula o pozitie 2D (latitudine si longitudine). Daca receptorul culege informatii de la patru sau mai multi sateliti, poate calcula o pozitie 3D (latitudine, longitudine si altitudine).

Ce sistem de navigare sa-ti cumperi?

       Vremurile cand numai cei care-si permiteau un automobil de lux puteau sa-si cumpere si un sistem GPS au trecut de mult, iar acum pe piata exista o multitudine de modele dintre care uneori poate fi greu sa alegi.

Garmin, Mio, Evolio, Smailo, GoClever, Kenwood, Asus, Alpine sunt doar cateva din numele producatorilor de sisteme de navigare GPS care se gasesc pe piata romaneasca. Inainte de a trece la elementele principale de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un sistem de navigare GPS, sa vedem mai intai de cate feluri sunt acestea.



                                                                                 

Cate tipuri de dispozitive GPS exista?

PNA (Personal Navigation Assistant):

Aceste dispozitive sunt de fapt niste minicalculatoare ce au ca sistem de operare fie variante de Windows Mobile sau CE, fie variante de Linux.

Diferenta pe care o poti sesiza daca nu esti un specialist intre un PDA si un PNA este in meniul de pornire. La un PDA vei vedea la pornire un ecran foarte asemanator desktopului unui PC, din care poti selecta diverse aplicatii, pe cand la un PNA din meniul de pornire vei putea accesa doar programul de navigare, eventual si o interfata.
 De fapt, orice PNA poate fi transformat teoretic intr-un PDA, insa te sfatuim sa nu faci acest lucru de unul singur, caci risti sa-ti trasnformi PNA-ul intr-o cutiuta frumoasa dar inutila.

PDA (Personal Digital Assistant):

Aceste dispozitive sunt niste calculatoare mici, de tinut in mana, care au fost initial proiectate sa fie agende personale electronice, dar care in decursul timpului au devenit polivalente.
PDA-urile au multe intrebuintari: calculator aritmetic, ceas cu alarma si calendar, pot fi console de joc portabile, agende electronice de contacte, receptoare radio, pot fi folosite pentru browsing pe Internet precum si pentru transmiterea si primirea de e-mail-uri, editare de documente de tip text, editare a foilor de calcul tabelar, redare a fisierelor multimedia. Prin adaugarea unui receptor GPS si instalarea unui software ele devin asistenti de navigare (PNA-uri). Ce sa verifici cand cumperi un GPS?Atunci cand vei citi specificatiile tehnice ale unui sistem de navigare vei intalni si date despre receptorul GPS integrat. Receptoarele GPS din ziua de azi sunt foarte precise, datorita tehnologiei “parallel multi-channel”. Receptoarele cu canale paralele culeg foarte rapid informatia de la satelit, inca de la prima pornire si memoreaza pozitia astfel incat pot naviga cu succes chiar si in medii neprietenoase (de exemplu mediul urban, cu cladiri inalte). Semnalul GPS poate fi totusi obstructionat in cladiri, tuneluri, pasaje subterane.

Cele mai intalnite tipuri de receptoare GPS sunt: Sirf Star III, SkyTraq, Nemerix, uBlox, uNav, Sony sau Fujitsu Siemens.

Ce poti tu verifica in aceasta privinta este numarul de canale paralele pe care il are un anumit receptor, existand receptoare cu 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 32 sau chiar 65 de canale.

Spatiul de memorie:

Practic, toate navigatoarele GPS au sloturi pentru carduri de memorie, care extind capacitatea de stocare pentru harti noi, muzica, imagini, clipuri video, etc.

Ai grija sa verifici capacitatea memoriei interne – sa fie de minimum 64 MB, avand in vedere faptul ca harta Romaniei porneste de la 12 MB sau de minimum 2 GB, daca vrei sa folosesti harta Europei care porneste de la 1,8 GB. Exista in ziua de azi multe modele de sisteme de navigare cu suport de card de memorie de pana la 8 GB . Ia in calcul si autonomia de functionare a dispozitivului (durata de viata a bateriei), in cazul in care vrei sa-l folosesti si in modul “pedestru” atunci cand pleci sa vizitezi, spre exemplu, un oras necunoscut ca simplu turist care isi doreste sa ia “la pas” fiecare straduta.

De unde provine diferenta de pret intre diferitele modele?

Diferentele de pret se regasesc de obicei in functiile avansate de planificare ale calatoriei pe care le ofera software-ul dispozitivului de navigare.

Unele pot inregistra si reda peste 200 de destinatii intermediare, altele afiseaza radarele de pe traseul ales, iar altele te ajuta sa eviti blocajele in trafic.

Exista modele de sisteme de navigare care dispun de multe functii suplimentare cum ar fi: instructiuni de navigare vocala in mai multe limbi de circulatie internationala, meniu in limba romana, puncte de interes (POI) incluse in harti, posibilitatea inregistrarii rutei parcurse, afisarea orei din diversele tari unde calatoresti cu posibilitatea de a selecta fusul orar dorit, convertor de moneda si de unitati de masura, calculator, recalculare rapida a abaterii de la traseu si a traseelor de ocolire, optiuni pentru stabilirea traseului (timp mai scurt, distante mai scurte si teren accidentat, evitarea anumitor trasee (evitare autostrazi, puncte de plata etc.), puncte de interes personalizate (posibilitate de adaugare puncte de interes suplimentare), apelare “maini libere” (handsfree) prin intermediul tehnologiei Bluetooth, toate acestea insemnand evident un pret mai mare al sistemului de navigare.

In privinta soft-urilor de navigare disponibile, pe piata se gasesc mai multe variante si versiuni de harti.

Cei mai importanti producatori de harti de navigare ale caror produse le poti gasi si in magazinele noastre sunt: Nav N Go; Mio, Route 66, TomTom, Garmin RoAD si Garmin City Navigator.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu