joi, 16 septembrie 2010

Generatia procesoarelor Intel Sandy Bridge tot mai aproape


În cadrul conferinţei IDF - Intel Developer Forum din San Francisco, Intel a oferit detalii interesante şi concrete referitoare la "Sandy Bridge", a doua generaţie a familiei de procesoare Intel Core ce urmează să fie lansată în 2011.



Viitoarele procesoare Intel cu numele de cod "Sandy Bridge" vor realiza trecerea la procesul de fabricaţie pe 32nm cu a doua generaţie de tranzistori high-k metal gate. Acestea vor permite motorului grafic inclus să împartă cu procesorul resurse comune precum memoria cache sau rezervele de memorie printr-o arhitectură de tip "inel" rezultatul vizibil fiind o creştere a puterii de calcul şi a performanţelor grafice fără a afecta consumul de energie.

Intel pregăteşte şi o versiune îmbunătăţită a tehnologiei Turbo Boost dar şi un nou set de instrucţiuni pe 256-biţi denumite Intel Advanced Vector Extensions (AVX) ce promit să îmbunătăţească rezultatele calculelor cu virgulă mobilă, aplicaţiile precum cele de editare a conţinutului digital foto şi video fiind principalele beneficiare.

Se pare că vom avea procesoare Intel Core dedicate platformelor desktop cu un consum optimizat de 65W pentru sectorul performance şi variante de 45W/35W pentru zona mainstream, în variantele box acestea vor fi livrate împreună cu un now cooler low-profile.

Pentru utilizatorul normal, primele modele "Sandy Bridge" de procesoare Intel Core vor apare pe piaţă în sisteme desktop şi portabile la începutul anului viitor.

În cadrul Intel Developer Forum, producătorul a realizat o serie de demonstraţii folosind un server dual procesor bazat pe generaţia următoare a procesoarelor Intel Xeon folosind un software pentru video conferinţă ( Vidyo) ce utilizează 32 fire de execuţie disponibile împreună cu noile seturi de instrucţiuni AESNI. Programate pentru a doua jumătate a lui 2011, procesoarele Xeon destinate serverelor şi staţiilor de lucru vor dispune de 8 nuclee şi 16 fire de execuţie pentru fiecare procesor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu