sâmbătă, 21 august 2010

Cum sa alegi telefonul mobil potrivit pentru tine

In ziua de azi este aproape imposibil sa nu gasesti un telefon mobil in buzunarul cuiva ales la intamplare pe strada.

Suntem cu totii fani ai tehnologiei si nu mai plecam de acasa fara trio-ul MP3 player, camera foto digitala si telefon mobil, care a devenit parte din viata noastra de zi cu zi.




Dar revolutia tehnologica pe segmentul comunicatiilor a nascut o alta problema. Care este terminalul care-ti satisface cel mai bine nevoile zilnice de comunicare?

In acest articol iti vom explica in detaliu care sunt categoriile de telefoane mobile disponibile pe piata, pentru a afla astfel care este cel care ti se potriveste.

Simple, cu clapa, slide, rotative, dupa model, design si functionalitati, alegerea telefonului mobil depinde de multi factori, terminalul ideal fiind bineinteles diferit de la persoana la persoana in functie de gusturi si necesitati.


Ce categorii de telefoane mobile exista si care sunt diferentele dintre ele?


Terminale din clasa “basic”

In general, aceste telefoane au un design simplist si doua functii principale – de primire/initiere apel si de trimitere de mesaje sms. Dar la granita dintre categoriile de telefoane disponibile pe piata, sunt disponibile si telefoane care au, pe langa functiile de baza, si o camera foto si suport pentru MMS, cu care poti primi si trimite fotografii sau filmulete.

Terminale multimedia

In aceasta categorie intra toate acele telefoane care se supun regulii 3 in 1. Cu alte cuvinte, un singur telefon iti ofera o camera foto digitala destul de buna, un mp3 player cu o capacitate considerabila de stocare, dar si posibilitatea de a viziona clipuri video sau chiar transmisiuni tv direct de pe telefon.

De altfel, aceste terminale iti ofera si posibilitatea de a filma scurte videoclipuri. Nu te astepta insa ca fotografiile sau filmuletele sa fie la fel de bune ca cele facute cu o camera foto digitala sau cu o camera video, deoarece procesul de miniaturizare a componentelor necesare acestor operatiuni nu a ajuns inca la un asemenea stadiu de dezvoltare.

Camera foto a unui telefon mobil e indicat sa aiba minim 3 megapixeli, iar daca vrei sa faci poze noaptea, un blit e obligatoriu. De preferat pe baza de xenon, desi cele mai multe telefoane inca au blit-uri cu LED.

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 640 x 480

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 1600 x 1200

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 2048 x 1536

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 1280 x 1024

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 2048×1536

Telefoane mobile cu rezolutia camerei foto de 2592 x 1944

Din punctul de vedere al comunicarii, functiile unui telefon mobil multimedia includ aplicatii special destinate pentru a actualiza statusul pe diferite retele sociale si pentru a accesa profilul prietenilor si feed-uri live pe Facebook, MySpace, Twitter s.a., prin facilitatea de notificare Pop-up SNS (Social Networking Service).



Terminale fashion

Aceste telefoane mobile sunt destinate tuturor celor pentru care stilul de viata impune asocierea telefonului cu un brand renumit si pentru care telefonul mobil reprezinta in paralel si un mod de exprimare a personalitatii sau a unei anumite atitudini.

Ele nu includ neaparat functii avansate, ci sunt de fapt o completare a unei pasiuni pentru design si accesorizare.

Samsung Diva

LG KE850 Prada

LG KE970 Shine

HTC Touch Diamond

Nokia 8600 Luna


Smartphones


Telefoanele mobile din aceasta categorie includ o serie de functii si aplicatii pe care le-ai regasi in mod normal pe un notebook. Producatorii de smartphone-uri le-au “dotat” cu functii destinate atat segmentului business (browser pentru navigarea pe Internet, client de e-mail, editor de documente tip office) cat si cu unele specifice pentru utilizatorul obisnuit, care este dependent de multimedia (MP3 player, camera foto digitala, SMS, MMS).

Telefoane mobile cu WAP2.0/xHTML

Telefoane mobile cu HTML

Telefoane mobile cu RSS reader

Telefoane mobile cu WAP 1.2.1

Din ce in ce mai multe terminale din clasa smartphone-urilor au o tastatura de tip QWERTY, iar cele mai multe modele dispun si de un ecran sensitiv (touchscreen).

Aproape toate dintre ele pot fi folosite si pentru a face fotografii, inregistrari audio si video de o calitate multumitoare.

Smartphone-urile folosesc in general un sistem de operare adaptat, care permite inclusiv instalarea anumitor aplicatii pe telefon, oferind astfel o functionalitate largita.

Cele mai des intalnite sisteme de operare pentru acest tip de telefoane mobile sunt: Symbian OS, BlackBerry OS, iPhone OS, Windows Mobile, Android.

Daca obisnuiesti sa-ti petreci o parte din timp cu jocuri pe telefon sau il folosesti pentru a te conecta la Internet si pentru a urmari videoclipuri sau chiar filme, iti recomandam un telefon mobil cu display mare si rezolutie ridicata.

Un telefon cu un display cat mai mare este de asemenea indicat daca folosesti telefonul mobil pentru a tine legatura cu prietenii sau colegii trimitand e-mail-uri de pe telefon sau daca il folosesti pe post de album foto, pentru a arata pozele preferate celor cu care te intalnesti.

Telefoane mobile cu ecran de 176 x 220

Telefoane mobile cu ecran de 240 x 320

Telefoane mobile cu ecran de 240 x 400

Telefoane mobile cu ecran de 320 x 240

Telefoane mobile cu ecran de 800 x 480


Elementele de care e bine sa tii cont cand iti alegi un telefon mobil

Dupa ce ai stabilit ce fel de telefon iti doresti, pe baza categoriilor enumerate anterior, trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte care fac diferenta dintre sutele de modele existente pe piata.


Dimensiuni si greutate

Din nou se pune problema functiilor pe care le are un telefon mobil. Producatorii incearca sa lanseze pe piata terminale cat mai mici si cu o greutate cat mai redusa.

Telefoanele miniaturale (cu dimensiuni apropiate unei cutii de chibrituri) se incadreaza in general in categoria telefoanelor mobile fashion, deoarece este destul de greu sa poti produce un telefon care sa permita vizionarea de clipuri video, spre exemplu, fara sa maresti dimensiunile ecranului si sa adaugi cateva grame in plus aparatului.
Asa ca alegerea depinde de nevoile tale.

Daca ai nevoie de un telefon business sau de un terminal multimedia, vei avea parte de un mobil mai mare si cu o greutate mai ridicata.

In cazul in care iti doresti un mobil cu functii multimedia, un aspect la care este important sa ai grija este dimensiunea tastelor si a ecranului, pentru ca uneori este destul de dificil sa urmaresti un clip video pe un ecran prea mic, iar daca vrei sa trimiti e-mail-uri de pe telefon, cu siguranta iti va fi foarte greu sa folosesti pentru timp indelungat o tastatura inghesuita.

Telefoane mobile cu ecran de 2.4″

Telefoane mobile cu ecran de 2.8″

Telefoane mobile cu ecran de 3.2″

Telefoane mobile cu ecran de 3.5″

Daca te-ai hotarat sa renunti la gadget-uri, dar esti pasionat de muzica spre exemplu, poti regasi toate functiile specifice unui MP3 player intr-un telefon bazat pe caracteristici multimedia. Ai uitat camera foto acasa, dar vrei sa surprinzi o imagine cat o mie de cuvinte? Incearca un telefon cu camera foto/video integrata, cu o rezolutie cat mai buna si, de preferat, dotat cu blit.


Camera foto digitala

In ziua de astazi sunt destul de putine terminale care sa mai fie lansate fara un aparat foto digital incorporat. Exista multe avantaje ale acestei functii: in primul rand nu mai trebuie sa ai mereu la indemana o camera foto digitala si, in plus, poti imortaliza momente memorabile oriunde te-ai afla si oricand doresti, putand ulterior sa trimiti fotografia prietenilor via MMS sau prin e-mail. Totusi, dupa cum am mai spus, tehnologia nu a ajuns inca la un asemenea stadiu care sa permita miniaturizarea extrema a unui aparat foto, astfel incat toate aplicatiile si facilitatile specifice acestuia sa poata fi incorporate intr-un telefon mobil.

Daca iti doresti un terminal cu camera foto pentru a putea realiza instantanee si chiar pentru a filma scurte videoclipuri, trebuie sa fii atent si la capacitatea de stocare a telefonului (asigurata de memoria interna) sau la posibilitatea de a extinde aceasta capacitate prin folosirea unui card de memorie.

Nu te lasa inselat asadar de o oferta foarte buna de pret pentru un telefon cu camera foto, ci verifica si aspectul mentionat mai sus. In caz contrar s-ar putea sa te trezesti ca nu poti face prea multe poze cu telefonul tau.

Telefoane mobile cu camera foto de 0.3 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 2 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 3.15 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 3.2 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 5 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 8.1 MP

Telefoane mobile cu camera foto de 12 MP

MP3 player

Deoarece producatorii vor sa creeze in acelasi timp si concurenti pentru MP3 si MP4 playere, mai toate telefoanele mobile lansate in ultimul timp integreaza playere audio din ce in ce mai performante.
Mai mult, pentru a putea stoca o cantitate cat mai mare de fisiere audio in telefon, producatorii au integrat si sloturi compatibile cu majoritatea cardurilor de memorie disponibile pe piata. O alta functie interesanta inclusa in aceste mobile este cea de inregistrare, telefonul putand fi folosit astfel si ca recorder portabil.

GPS

Pentru ca afisarea imaginilor complexe ale hartilor cu indicatii rutiere nu s-ar putea face cu un simplu telefon fara miniprocesor si dotat cu un ecran minuscul, in general telefoanele dotate cu functie de navigare sunt cele tip smartphone.

Daca-ti doresti un telefon pe care sa-l folosesti si pe post de navigator GPS, este bine sa verifici inainte daca telefonul vine cu harti preinstalate, daca exista posibilitatea de actualizare a hartilor si in ce mod se poate face acest lucru.

Conectivitate

Si pentru ca tot vorbeam mai sus de posibilitatile de a te conecta, de exemplu, la Internet pentru a descarca harti de navigare rutiera pe telefonul tau mobil, este util sa vorbim si despre modurile in care un telefon mobil poate “interactiona” cu alte dispozitive electronice.

Cel mai frecvent mod de a transfera date din si catre telefonul mobil este deja banalul cablu de date, care se poate sa nu fie inclus in pachetul de baza al telefonului. Asa ca ar fi bine sa te interesezi daca telefonul vine la pachet cu un cablu de date, pentru a sti daca va trebui sa iti achizitionezi unul separat, in caz ca vei vrea sa folosesti acest tip de conectivitate.

De asemenea, poti alege un telefon cu tehnologie Bluetooth, pentru a transfera date intre telefon si calculator sau intre telefonul tau si un altul.

Daca frecventezi locuri unde ai acces la retele Wi-Fi (acestea fiind din ce in ce mai raspandite), ar fi bine sa te orientezi catre un model de telefon care include si aceasta tehnologie de transfer a datelor.

Pozele, filmuletele si alte fisiere de date pot fi stocate si, ulterior, transferate si prin intermediul cardurilor de memorie, asa ca daca detii un notebook sau un sistem desktop cu cititor de carduri, poti folosi si aceasta metoda de a transfera datele din telefonul tau mobil in calculator si invers.


Autonomia bateriei si timpul de stand-by

Pentru toti cei care calatoresc mult timp sau care uita frecvent sa-si incarce telefonul mobil, durata de viata a bateriei este decisiva. Precum probabil stii, in cartea tehnica a unui telefon mobil apar doua valori pentru durata de functionare a bateriei: una care indica timpul in convorbire (durata in regim de convorbire intre doua incarcari) si a doua care indica timpul in stand-by (durata in regim de asteptare intre doua incarcari).

In cazul in care iti doresti un smartphone sau mai ales in cazul unui telefon multimedia (cu functie de mp3 player, program pentru vizualizarea clipurilor video, etc), va aparea o a treia valoare, care indica durata de functionare a telefonului in conditiile in care asculti muzica sau rulezi fisiere multimedia.

De asemenea, este bine sa stii ca durata de viata a bateriei este cu atat mai scurta cu cat telefonul are mai multe functii si dotari.

De exemplu, bateria unui telefon cu doua cartele SIM (care poate functiona in acelasi timp in doua retele a doi operatori de telefonie diferiti) nu va rezista extrem de mult timp, deoarece aparatul consuma dublu pentru a sta conectat la doua retele simultan.

Daca telefonul mai are si un ecran color, camera foto, 3G sau alte functii, bateria va fi extrem de solicitata. In plus, pe masura ce numarul de reincarcari ale unei baterii creste, durata de viata a acesteia scade.

Triband sau quadband

Telefoanele mobile triband sunt terminale compatibile cu benzile GSM de 900, 1800 si 1900 MHz (megahertzi).

Exista diferite benzi de frecventa in functie de tara sau continent, iar un telefon mobil triband poate fi compatibil cu trei benzi, doua din acea tara si una pentru roaming, de exemplu.

Astfel, in cele mai multe tari din Europa si Asia se regasesc doua frecvente, de 900 si 1800 MHz, in timp ce in Statele Unite si in Canada se foloseste banda de frecventa de 1900 MHz.

In cazul in care un telefon mobil este quadband, inseamna ca acesta poate fi folosit pe toate continentele, fiind compatibil cu patru benzi de frecventa. Mai exact, acesta este compatibil si cu banda de 850 MHz care se regaseste in Statele Unite si in tarile Americii de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu