Viruşii de calculator sunt creaţi şi trimişi intenţionat de către atacatori. Un virus este ataşat la mici bucăţi de cod de calculator, software sau documente. Virusul acţionează atunci când programul este rulat pe un calculator. Daca virusul se răspândeşte şi la alte calculatoare, acele calculatoare ar putea continua la rândul lor la răspândirea virusului.
Un virus este un program scris cu intenţia de a crea daune şi trimis de către atacatori. Virusul este transferat la un alt calculator prin intermediul e-mail-ului, transferului de fişiere şi a mesageriei instante.
Virusul se ascunde prin ataşarea la un fişier de pe calculator. Când fişierul este accesat, virusul se declanşează şi infectează calculatorul.
Un vierme (worm) este un program cu auto-replicare care este dăunător pentru reţele. Un vierme foloseşte reţeaua pentru a-şi multiplica codul pe calculatoarele din reţea.
Un troian (Trojan) este teoretic un vierme. Troianul nu este nevoie să fie ataşat la alte componente software. În schimb, o ameninţare de tip troian este ascunsă într-un software care pare că face un lucru şi de fapt face altul.
Clasificare după tipul componentei infectate:
- viruşi hardware;
- viruşi software;
Clasificarea după riscul care îl reprezintă:
- viruşi cu putere mică de distrugere;
- viruşi cu putere medie de distrugere;
- viruşi cu putere mare de distrugere;
Clasificarea după modul în care contaminează:
- viruşi care se multiplică;
- viruşi care nu se multiplică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu