Retelele wireless si tehnologia bluetooth ne-au scapat deja de multe dintre cablurile care ne incurcau existenta cand era vorba de folosirea echipamentelor electronice.
Specialistii Fujitsu vor sa elemine insa si mai multe cabluri din viata noastra si lucreaza la o tehnologie care va permite incarcarea wireless a dispozitivelor electronice, tehnologie pe care compania intentioneaza sa inceapa sa o integreze in produsele sale pe care le va scoate pe piata incepand cu anul 2012.
Ideea care sta la baza acestei tehnologii este subiect de cercetare si in laboratoarele MIT sau Intel si ofera perspectiva unui notebook sau telefon mobil pe care le vei putea incarca doar asezandu-le pe birou sau pe o masa pe o statie de incarcare.
Fujitsu are chiar in vedere posibilitatea alimentarii cu energie a autovehiculelor electrice prin intermediul acestei tehnologii.
In laboratoarele Fujitsu se lucreaza inca din 2006 la o tehnica numita “rezonanta magnetica” ce foloseste o bobina si un condensator electric pentru a crea un efect de rezonanta intre dispozitiv si receptorul de energie electrica.
Dezvoltarea tehnologiei este insa intarziata de diversele obstacole pe care le intalnesc specialistii Fujitsu la tot pasul, acestia trebuind sa tina cont si de celelalte componente ale aparatului care trebuie incarcat. Cu cat este mai mic aparatul cu atat procesul este mai complicat.
Noua tehnologie a fost deocamdata integrata doar in trei prototipuri iar testele au indicat un procent de 85% al eficientei noii tehnologii.
Deocamdata insa, nu se stie cat de bine va functiona aceasta noua tehnologie in cazul dispozitivelor care nu au fost create de la bun inceput pe baza acestui sistem de incarcare sau in cazul unor dispozitive electronice de genul castilor bluetooth sau a aparatelor auditive.
Este putin probabil sa existe foarte multi oameni dispusi sa cumpere cate o statie de incarcare diferita pentru fiecare dispozitiv electronic pe care-l detin, iar crearea de standarde care sa fie adoptate de mai multi producatori va fi un lucru destul de complicat.
(Sursa: Cnet News)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu