1.Protectia impotriva virusilor si a troienilor;
2.Simptome si modalitati de protectie;
3.Programe antivirus;
4.Realizarea "update-ului" definitiilor de virusi pentru programul antivirus utilizat;
5.Cateva lucruri despre activarea scutului antivirus...
Si daca tot am insirat subiectele despre care va voi vorbii astazi sa incep cu prima...
1.Protectia impotriva virusilor si a troienilor:
Bun... ce pot spune este faptul ca de-a lungul timpului m-am confruntat cu tot felul de probleme legate de calculator, probleme legate de software chiar si hardware cele mai multe proveneau datorita programelor pe care le instalam (majoritatea problemelor veneau din cauza programelor cam 80%) si recomand tuturor celor care folosesc calculatorul zi de zi sa tina cont de amenintarea virusilor informatici si a troienilor,mai ales daca ne conectam frecvent la internet sau lucram cu dischete sau CD-uri/DVD-uri, Stick-uri USB etc. (Instrumente de stocare a informatiilor).
Daca va intrebati ce este un "troian" (nu este calul din Filmul Troy( Troia ) :P ) , acest virus este un program special creat sub forma unui fisier comun al sistemului de operare, ce inregistreazza anumite informatii din calculatorul gazda ( de exemplu numele si parola pentru connectarea la internet sau informatii personale).
Astfel, la conectarea la internet a calculatorului gazda, fara acordul utilizatorului , aceste informatii sunt trimise autorului programului permitandu-i acestuia sa spioneze si sa controleze calculatorul vizat.
Deci fiti atenti cu ce fisiere va incarcati calculatorul incercati sa-l scanati de fiecare data cand aveti ocazia.
Trecem la al doilea subiect si anume:
2.Simptome si modalitati de protectie:
Ce putem face, care sunt simptomele care sunt modalitatile de protectie?
Modalitatea de protectie ,se face intotdeauna cu un antivirus puternic updatat in fiecare zi si scanarea calculatorului (este cea mai buna metoda de contracarare a virusilor si anume prevenirea lor prin scanare).
Daca in timpul lucrului pe calculator apar mesaje neobisnuite pe ecran, scade nejustificat viteza de lucru,apar dificultati in accesarea harddisk-ului,lipsesc sau sunt deteriorate anumite fisiere scanam calculatorul pentru depistarea problemei.
In cazul in care este un virus care a infectat sistemul, nu este exclus ca in unele cazuri ,pentru a elimina virusul, sa fie necesara stergerea fisierului infectat!
Puteti contacta virusi executand un program de pe CD/DVD,Stick USB etc , prin simpla vizualizare a acestor "materiale" de stocare a datelor , in My Computer sau Windows Explorer,realizand un download din internet sau deschizand un atasament de e-mail.
Troienii pot aparea pe calculatorul vostru si prin simpla vizitare a unor pagini de internet!
Fiti prudenti si nu uitati , in calculator CD-uri/Dvd-uri neverificate,pot contine virusi ce se declanseaza la pornirea acestuia (virusi de boot).
In primul rand nu instalati programe neverificate intr-o retea mai ales in calitate de administrator deoarece veti raspandi eventualii virusi in toata reteaua.
Bun acum trecem la subiectul 3:
3.Programe antivirus:
Am scris un articol despre antivirusi, 13 tipuri de antivirusi gratuiti online de care va puteti folosii http://marius16.blogspot.com/2010/01/10-tipuri-de-antivirusi-gratuiti-online.html.
Daca tot am vorbit despre antivirusi si virusi puteti verifica urmatorul articol despre clasificarea virusilor http://marius16.blogspot.com/2010/01/clasificarea-virusilor.html.
Subiectul numarul 4 ne aduce in fata realizarea "update-ului" definitiilor de virusi pentru programul antivirus utilizat.
Pentru programul antivirus utilizat , update-ul definitiilor de virusi reprezinta baze de date cu semnaturi digitale ale virusilor, ce permit antivirusului sa detecteze ultimii virusi aparuti pe plan mondial.
5.Cateva lucruri despre activarea scutului antivirus...
Scutul antivirus realizeaza automat scanarea e-mail-urilor, a fisierelor si discurilor accesate, cu ajutorul unei componente rezidente in memorie, numite "shield -(scut)" anuntandu-va imediat daca a fost descoperit un virus.
Pentru protectia sistemului de calcul, ar fi bine sa nu dezactivati scutul antivirus.Astfel, la introducerea in calculator a unui CD ce contine un virus, scutul antivirus reactioneaza imediat, afisand pe ecran diferite mesaje de prezenta a virusului si indepartandu-l daca este posibil.
Daca acest lucru nu este posibil, sunt prezentate alte modalitati de actiune precum carantina sau stergerea fisierului infectat.
Daca tot am vorbit de "scut" pot spune ca un scut pe care il folosim este si "firewall-ul" din Windows dar putem folosii si unul de pe internet , am scris un articol despre unul din cele mai bune programe firewall free de pe internet http://marius16.blogspot.com/2010/01/comodo-un-firewall-free-foarte-bun.html.
Si cu astea fiind spuse sfatul meu de mai sus sper ca va ajutat, incercati sa va protejati cat mai bine fisierele din calculatorul vostru daca nu veti avea mari batai de cap cu acesti virusi...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu